skip to Main Content
Rävskabb Hotar Våra Fjällrävar

Rävskabb hotar våra fjällrävar

I april observerades två fjällrävar i norra Jämtlands och södra Västerbottens län som såg ut att vara angripna av rävskabb.

– ”Jag kollade två av mina nya viltkameror som jag har haft uppe i vinter och tyvärr kan jag med stor sannolikhet bekräfta att vi har skabb i området igen” – säger Sonja Almroth, naturbevakare i Västerbotten. Sedan har situationen bekräftats av flera bilder.

Nu genomförs samordnade insatser för att rädda de smittade rävarna i området. Det sker genom intensifierad övervakning med hjälp av viltkameror i fler områden och medicinering av fjällrävar i lyor där man upptäckt smitta. Smittade rödrävar kommer att avlivas.

– ”År 2013-2014, när vi senast hade skabb i fjällrävspopulationen, lyckades vi på detta sätt rädda de flesta angripna rävarna. Så vi vet vad som behöver göras och kommer att göra allt vi kan för att se till att rävarna överlever även den här gången. Varje fjällräv behövs!” – säger Lars Liljemark, fältansvarig för Felles Fjellrev på länsstyrelsen i Jämtlands län.

Jan Paul Bolstad, Miljødirektoratet Trondheim (norsk projektägare Felles Fjellrev):

– ”På norsk side følger vi med stor interesse våre svenske kollegaers arbeide for å behandle og redde fjellrevene som har blitt smittet. Reven vandrer jo over grensen og vi har økt overvåkingen av våre felles fjellrever i fjellområdene som grenser til Västerbotten og Jämtland”.

För ytterligare information kontakta:

Malin König, länsstyrelsen Västerbottens län / malin.konig@lansstyrelsen.se / +46 10 225 44 37

Lars Liljemark, länsstyrelsen Jämtlands län / lars.liljemark@lansstyrelsen.se / +46 70 387 70 47

Jan Paul Bolstad, Miljødirektoratet / jan.paul.bolstad@miljodir.no / +47 950 60 608

Mats Ericson, projektledare Felles Fjellrev / mats@taigaphoto.se / +46 70 647 52 25

 

Fakta

Arbetet med att förbättra fjällrävens möjligheter att överleva i våra fjäll pågår sedan många år i Jämtlands och Västerbottens län samt i angränsande fylken i Trøndelag och Nordland i Norge. Arbetet genomförs inom ramen för projekt Felles Fjellrev.

Sedan januari 2017 sker stödinsatser för Skandinaviens fjällrävar också i Norrbotten och angränsande fjällområden i Norge och norra Finland – i systerprojektet Felles Fjellrev Nord (Arctic Fox Together).

De båda projekten samarbetar för fjällrävens bästa och möjliggörs tack vare omfattande ekonomiskt stöd från Interreg och EU.

Fjällräv

Foto: Viltkamera Länsstyrelsen Västerbotten

Fjällräv

Foto: Viltkamera Länsstyrelsen Västerbotten

Back To Top