skip to Main Content

Visst är fjällrävarna häftiga

Proffs på varma vinterkläder, tuffa små rovdjur som klarar iskyla och samtidigt super-duper-söta!

Fjällräven är ett litet hunddjur som bor i kalla områden, till exempel på högfjället här i Skandinavien. Den finns också i Sibirien, i Nordamerika, på Svalbard och på Grönland.

Fjällräven har en tjock och varm vinterpäls. Den klarar bitande kyla, minus 40 är inga problem! Dessutom har den päls på sina trampdynor (smart!), precis som isbjörnen, det fungerar nästan som vinterskor. Den är liten och nätt, och när den springer omkring på fjället så ser det nästan ut som att den studsar fram. Därför kallas fjällräven ibland för ”den harfotade räven”.

Sommar och vinterkläder

Fjällräven har två olika färgvarianter och byter kläder två gånger om året. Den vita fjällräven är helt vit under vintern. På sommaren är den gråbrun med gula partier på undersidan av kroppen. Den blå räven är stålblå under vintern och mörkt brun under sommaren.

Bor i en stor lya

Fjällräven bor i en lya i en kulle, tillsammans med hela sin familj. Lyan kan vara jättestor och ha många olika utgångar. En bra lya kan användas av rävar i hundratals år.

Fjällrävarna håller ihop i par och tar hand om valparna tillsammans. Valparna föds i maj-juni och under sommaren busar de gärna omkring på lyans tak. Sen flyttar de hemifrån framåt hösten.

Gott med gnagare

Fjällrävens favoritmat är lämmel! Men den är inte särskilt kräsen och mumsar i sig lite vad den hittar, till exempel kadaver, andra gnagare, fåglar och groddjur.

Men lämmel är helt enkelt godast, och under de år det finns mycket lämlar får fjällräven extra många valpar.

Sällsynt i Sverige och Norge

Under delar av 1800-talet kan det ha funnits så många som 8 000 fjällrävar i Skandinavien. Idag finns knappt 400. Förr jagades fjällräven för sin fina päls. Människor jagade fjällräven så hårt att de nästan förvann helt och hållet! Nu är den fridlyst (bra!), men det finns inte tillräckligt många kvar. Det är ofta matbrist och då blir det alldeles för få valpar. Dessutom har vissa fjällrävar svårt för att träffa varandra.

Ett hot mot fjällräven är faktiskt klimatförändringarna. När det blir varmare flyttar den kaxigare rödräven norrut och tar fjällrävens mat och revir. Rödrävar kan också bita ihjäl små fjällrävar. Dessutom får små gnagare svårare att överleva utan vinterns skyddande istäcke – och fjällräven behöver små gnagare för att bli mätt.

Så hjälper du en fjällräv

Om du fjällvandrar – se till att plocka med dig skräp och matrester. Lämna inget på fjället. Det lockar till sig rödrävar, som är farliga för fjällräven.

Tipsa vuxna om att leva och handla miljövänligt och berätta för dina vänner om fjällräven – den söta lilla tuffingen på fjället – så att fler och fler människor vill vara med och hjälpa den!

Mer under Barn & ungdom

Fjällräv i ryggan

Fjällräv i ryggan

”Fjällräv i ryggan” är ett ämnesövergripande läromedel med 32 olika aktiviteter för barn från åk 1 – 4, som lär barnen om fjällekologi och hotade arter i naturen med hjälp av fjällräven.

Hva slags fjellvandrer er du?

Liker du litt ekstra luksus når vandringsdagen er over, eller holder det med et telt for at du skal sove godt? Svar på fire spørsmål og se hvem du ligner mest på.

Fjellrev i sekken

«Fjellrev i sekken» er et tverrfaglig undervisningsopplegg der barn fra 1. – 4. klasse lærer om fjelløkologi og truede arter i naturen gjennom fjellreven.

Er du en fjellrevekspert?

Er du en fjellrevekspert? Test dine kunnskaper!

Är du en fjällrävsexpert?

Är du en fjällrävsexpert? Testa dina kunskaper!

Rita en rentjur

Teckna en ståtlig rentjur.

Tegn et staselig reinsdyr

Lære å tegne et reinsdyr.
Back To Top