skip to Main Content
Nu Räknas Fjällrävarna!

Nu räknas fjällrävarna!

Nu är det åter dags för den årliga inventeringen av fjällräv. Årets fjällrävsinventering har startat och vi har just fått veta att den första föryngringen har dokumenterats i Lierne, Norge. Vi hoppas på många fler fjällrävskullar. Inventeringen i Sverige startar i Helags, och fortsätter sedan längre och längre norrut. Ett 40-tal personer, forskare, naturbevakare och volontärer står redo att inventera kända och okända fjällrävslyor.

Vinterninventeringen har gett oss viss förhandinformation, berättar Karin Norén från Svenska Fjällrävsprojektet.

I Västerbottens län har spår av lämmel setts i snön. Många lyor har skvallrat om fjällrävsnärvaro och vi hoppas på en bra valpsommar för fjällrävarna. I Jämtlandsfjällen har ett 30-tal lyor varit aktiva, några få lämlar har setts smita omkring på snön och i Stekenjokkområdet rapporteras en del sork, men inga lämlar så här långt. I Trøndelag och Nordlands fylken ser det bra ut med fjällrävsaktivitet på många kända lyor, inte minst i Saltfjell. I Finse rapporterades mycket lämmel uppe på snön. Det kan vara ett tecken på att lämmeln där redan har kraschat eller är på väg att krascha.
Vi får se vad sommaren har att berätta, och hoppas på flera valpkullar och en god överlevnad!

Foto: Daniel Mallwitz

Nu kommer vi försöka täcka in alla lyor inom kärnområdena. En vanlig volontärtur innebär ungefär 10-12 dagar ute i fält, fortsätter Karin. Sedan får man oftast ett dygn eller så i civilisationen innan det är dags att bege sig ut på nästa tur.

 

Följ inventeringen på Instagram, via @fellesfjellrev och @fjallravsprojektet

Back To Top